Pages

Friday, August 07, 2009

Portal Berita iKDN

Portal Berita iKDN

Apa link ni? Jom kita tengok. Dekat link ini ada Poll ISA. Samada nak mansuhkan atau nak teruskan tapi dengan semakan.
Sebelum korang klik link ni dan vote, aku nak story sikit tujuan ISA ini.
Sekarang ini, ramai yang kata ISA tu Draconian Law. Well, itu pendapat diaorang. Majoriti pun orang melayu.
Bangsa lain tak hairan pun. Takde ISA lagi bagus. Senang diaorang nak buat macam negara diaorang sendiri.
Pertamanya, kita kena tahu perlembagaan dulu. Everything start from there.
Kemudiannya, kita kena baca Akta ISA ni. Rang undang-undangnya.
Dekat sini la yang ramai orang kita tak tahu.
ISA is Preventive Law. Sama seperti akta patriot di US.
Uniknya akta patriot di US ini ialah, kalau political figure, dia tak tangkap, but dia tembak. Hired assassin.
Jadi, janganlah nak Malaysia pun ada pembunuh upahan pula.
Kenapa orang melayu nak sangat ISA dimansuhkan?
Kalau ada kan lagi bagus. 1st priority ISA ini ialah, mengawal keselamatan dalam negara.
Kalau ada sebarang ancaman, ISA la yang akan digunakan. Sebelum ancaman itu jadi lagi merbahaya.
Selalunya ancaman itu mesti berkaitan isu perkauman.
Ramai yang tahu tarikh 13 Mei. Tapi tak ramai yang ambil iktibar.
Bayangkan kalau negara di isytihar darurat. Kita semua tak boleh nak terus bekerja dengan aman.
Nak dating pun tak boleh. Nak shopping pun takut-takut.
Tentera ada disana sini. Itu ke yang kita nak?
Sebelum bertindak, kita kena berfikir. Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

"Rich men build wealth, successful men build network."

Sincerely;

Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Klik!